Energodati nagrada DIS-a

PLAKETE DIS za 2018. godinu: Nagrađeni
PLAKETE DIS za 2018. godinu: Nagrađeni

Energodata je dobila priznanje za rad na softverskom rešenju OCRisk. Rešenje pomaže u bržem i tačnijem unosu i obradi finansijskih dokumenata, radi provere kreditne sposobnosti klijenta. Uspešno menja službenika, i oslobađa ga prepisivanja podataka s papira u računar. Štedi mu vreme i daje odrešene ruke za analizu dokumentacije, kako bi se brže donelo rešenje predmeta. Naspram ručnog unosa APR dokumenata i Bruto bilansa, OCRisk je 20 do 30 puta brži. Uz algoritamsku proveru i korekciju podataka u dokumentima, dobija se verifikacija i/ili ispravke grešaka, sa tačno naznačenim mestom greške.

Na osnovu odbrane aplikacije pred stručnim žirijem, gde je Miomir Rakić izlagao prednosti OCRisk rešenja, Energodata je nagrađena sa Pohvalom DIS-a, za „OCRisk – Rešenje za OCR i analizu finansijskih dokumenata“.

Miomir Rakić na prezentaciji OCRisk rešenja
Miomir Rakić na prezentaciji OCRisk rešenja

Društvo informatičara Srbije (DIS) je stručno udruženje građana koje povezuje stručnjake u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Osnovano je 1973. godine i organizuje skupove i seminare, kako bi okupila i povezala stručnjake, popularisala razvoj i primenu IKT-a, kao i pomogla u stručnom usavršavanju kadrova i olakšala saradnju sa organima uprave.

Sinergija 18: „Digitalni proboj“ = Napredne tehnologije u digitalnoj transformaciji

Najprestižniji IT događaj u zemlji, ali i u regionu, konferencija „Sinergija 18“ postavila je nove trendove. Sklopljena su nova partnerstva, i začete nove ideje i rešenja.

Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji

Ono što Sinergiju kao konferenciju izdvaja iz mnoštva sličnih događaja jeste pre svega visok kvalitet predavanja i sjajni predavači, aktuelne teme, pokretanje važnih pitanja uticaja IT-a na poslovanje i širu društvenu zajednicu. Digitalna transformacija i jeste sinergija biznisa i informacionih tehnologija. Da li ste spremni za velike cijeve i velike projekte u budućnosti?!

Samo neke od tema su bile cyber security, šta je passwordless koncept, gde je mesto objektno orijentisanog dizajna u procesu razvoja softvera, kako indeksirati dokumente i kako će Windows server 2019 odgovarati izazovima IT budućnosti.

Microsoft u Srbiji, zajedno sa svojim partnerima, je pokazao i ponudio svojim korisnicima najbolje iz svog portfolija. Posetioci su saznali o novim proizvodima i funkcionalnostima iz prve ruke, i čuli o njihovoj implementaciji u praksi. Šta je novo na globalnom tehnološkom planu? Šta donose najnoviji trendovi i na koji način Microsoft vidi budućnost ne samo tehnologija već i društvenih i tržišnih tokova?

Takozvana biznis-komponenta je razvijena i otvorena je prema tehnološkim inovacijama i trendovima. Ima mnogo ideja, novih rešenja i usluga! Bilo je reči o Microsoft Azure core infrastrukturi, Azure Cosmos DB, Azure SQL Databese, Dynamics 365, kao i o Microsoft ERP – Dynamics NAV – koji je potpuno lokalizovan za srpsko tržište.

Drazen Sumic, Razvojni centar Microsofta u Srbiji

Kroz kombinaciju Microsoft i partnerskih rešenja, možete pretvoriti podatke u uvid, transformisati ideje u akciju i pretvoriti promenu u priliku! Da li ste konkurentni na tržištu? Nova moneta u poslovanju su podaci i informacije!

Energodata je Microsoft Silver Partner i vrši prodaju softvera, odnosno licenciranje softvera za mala i srednja preduzeća. Pruža evoluciju u svetu informacionih tehnologija. Kao najstarije IT preduzeće na prostoru exYU prostora, spoj je kontinuiteta i tradicije na jednoj, i stalnih inovacija na drugoj strani.

Energodata predstavila PandaAD360 na eSecurity konferenciji

Energodata je zajedno sa partnerom SionNet-om učestvovala na drugoj konferenciji na temu IT bezbednosti i zaštite informacija – eSecurity – predstavljajući Panda antivirusni program. Prvog dana ovog stručnog skupa, prisutnima se obratio Vladimir Stanković, Business Development Manager iz PandaSecurity, na temu „Understanding Cyber-Attacks – The Cyber-Kill Chain“. On je objasnio zašto je koncept kompletne prilagodljive odbrane (Adaprive Defense 360) odličan izbor za opštu odbranu od online napada.

Slađan Tasić iz Sion Net-a i Andrijana Maksimović iz Energodate

U poređenju s tradicionalnim antivirusima, Adaptive Defense je baziran na osnovu inteligencije ponašanja, u kombinaciji sa mašinskim učenjem i obradom velikog broja podataka. AD štiti od svih vrsta pretnji: poznatih i nepoznatih malvera, napada na RAM memoriju, i druge zlonamerne napade. To je servis koji kontinualno prati, loguje i kategorizuje celokupan proces, čak iako je u početku bio verodostojan. Panda AD je tu radi prevencije, otkrivanja i otklanjanja pretnji. Nudi detaljne forenzičke informacije, vrši reviziju sigurnosti i upozorava u realnom vremenu.

Vladimir Stanković, BDM Panda Security

U smislu zauzimanja resursa računara, Panda je izuzetno lagan softver, a upravljanje korporativnim rešenjima je veoma intuitivno i jednostavno, bez obzira što daje mogućnost za vrlo duboku kontrolu. EDR (Endpoint Detection and Response) tehnologija koja je ugrađena u AD360 je jedinstvena i predstavlja novu generaciju AV sistema koji pruža potpunu kontrolu svih procesa i samim tim i apsolutno najviši nivo zaštite. Sva Panda rešenja su zasnovana na Cloud-u, te ne zahtevaju nikakvu infrastrukturu. Naravno da Panda ima i osnovne nivoe zaštite, kao što su Endpoint Protection i Endpoint Protection Plus (EP + URL filtering + podrška za MS Exchange).

Više o Energodata ponudi Panda Adaptive Defense 360 možete pročitati ovde. Na sledećim linkovima možete preuzeti Panda Adaptive Defense 360 tekst i prateću prezentaciju.

Commend i Energodata održali prezentaciju bezbednosne opreme

Bezbednost opreme i informacija predstavljaju sve važniju komponentu svakog poslovnog i privrednog sistema. Upravo zbog toga, Energodata je obnovila partnerstvo sa austrijskom kompanijom Commend sa kojom je održala prezentaciju 21.12. 2017. u zgradi Energoprojekt.

Commend je vodeća evropska kompanija u oblasti razvoja, proizvodnje i implementacije komunikaciono-sigurnosnih proizvoda i rešenja namenjenih industriji. Commend proizvodi i servisi su implementirani na brojnim lokacijama kao što su industrijska postrojenja, elektrane, rafinerije… Takođe, Commend rešenja štite mnoge pravosudne institucije, zatvore, bolnice, aerodrome, tunele i mnoge druge objekte.

Na prezentaciji je prikazana oprema koju je u isto vreme i demonstrirao g-din Drago Labazan, direktor kompanije Commend Hrvatska. Skupu su prisustvovali predstavnici AD-ova Energoprojekta, kao i predstavnici MUP-a, Vlade Srbije, ali i mnogih kompanija i pravosudnih organa, čija delatnost zahteva bezbednost na najvišem nivou.

Energodata obnovila partnerstvo sa najvećim svetskim IT vendorima

Da se Energodata punom parom vraća među vodeće distributere IT opreme pokazuje i obnavljanje partnerskih ugovora sa nekim od najvećih svetskih IT vendora.

Prvi ugovor je potpisan sa proizvođačem i distributerom mrežne opreme, softvera i cloud tehnologija –  kompanijom Oracle. Prema ovom ugovoru, Energodata postaje distributer Oracle tehnologije (FUDA sertifikat) ali i sve zastupljenijih Cloud rešenja (CSDA).

Dalje, potpisani su ugovori sa kompanijama Dell EMC i Lenovo koji se ne odnose samo na prodaju hardvera, odnosno prenosivih i desktop računara, koji se najčešće povezuju sa ovim kompanijama. Pored računara i računarskih komponenata, Energodata postaje distributer i kompleksnih enterprajz tehnologija koje se koriste prilikom izgradnje složenih sistema, data centara i sl.

Napominjemo da su ovi ugovori od velike važnosti za ceo sistem Energoprojekt, jer svi korisnici unutar njega mogu obezbediti neophodnu opremu za svoja preduzeća po najpovoljnijim tržišnim uslovima.

Energodata učestvovala na Danima projektnog mendžmenta

Na Fakultetu za projektni i inovacioni  menadžment u novembru su održani Dani projektnog menadžmenta, u okviru kojih je održan okrugli sto „Uloga projektnog menadžera u upravljanju IT projektima“. Skupu su prisustvovali predstavnici poznatih IT kompanija, fakulteta i privrednih i društvenih organizacija koje se bave IT projektima. Između ostalih, jedan od učesnika je bila i Energodata, koja sa Fakultetom ima dugogodišnju saradnju u vidu stručne prakse za studente Fakulteta PIM.

Foto: PMI College

Raspravu je otvorio prof. Dr Petar Jovanović, dugogodišnji dekan FON-a i osnivač Jugoslovenskog udruženja za upravljanje projektima Srbije, koje je proizašlo iz Jugoslovenskog udruženja, s ciljem da se potencira značaj i uloga projektnog menadžera, što je priznato i u svetu.

„Neophodna je sertifikacija projektnih menadžera, na čemu trenuno rade samo dva udruženja u svetu. Projektni menadžeri su neophodni, ali se u Srbiji još uvek ne prepoznaje potreba za njima. Takođe, potrebno je u većoj meri raditi na obrazovanju za ovaj profil zanimanja“, rekao je Jovanović.

Miomir Rakić je izrazio svoju zabrinutost zbog nedovoljne angažovanosti obrazovnih institucija na polju edukacije projektnih menadžera: „Studenti iz različitih oblasti izlaze sa fakulteta nedovoljno upoznati sa problematikom upravljanja procesima. Što se IT-ja tiče, većina IT stručnjaka radi dobro plaćeni outsourcing vezan samo za programiranje, što znači da je izgubljen onaj segment kvalitetnih projektanata koji godinama nadgrađuju iskustvo u učestvovanju i upravljanju projektima“. Pored ovoga, Miomir Rakić je pomenuo i odnos države prema IT-ju kao i rad za strane kompanije: „Preusmeravanjem domaćih programera na strane projekte, obara se kvalitet IT rešenja koja se rade na nivou države, jer država jednostavno nema sredstava da plati kvalitetne kadrove. Zbog toga se često odlazi u krajnost i kupuju se gotova, ali skupa strana rešenja koja domaće kompanije samo implementiraju“.

Pored Energodate, skupu su prisustvovali i Asseco, Ingram micro, AB soft, Telegroup, Saga kao i mnoge druge IT kompanije.

Nagrada za Energodatu na Infofestu 2017

I ove godine Energodata je učestvovala na Infofestu, 24. po redu festivalu informatičkih dostignuća, u Budvi od 24 -30 septembra.

Pored Energodate učestvovalo je peko 40 kompanija i institucija. U pet intenzivnih radnih dana, izvedeno je mnoštvo prezentacija novih projektnih rešenja i tehnoloških inovacija.

Energodatinu prezentaciju pod nazivom “Modernizacija IT Sistema u velikim kompanijama” su održale koleginice Andrijana Maksimović i Bojana Petković. Broj prisutnih posetilaca i mnogo postavljenih pitanja su pokazatelj da je modernizacija IT Sistema goruća tema u regionu, i da su mnoge velike IT kompanije zainteresovane upravo za ovu vrstu aktivnosti. Energodata je za ovu prezentaciju dobila i specijalno priznanje od stručnog žirija Infofesta.

Celokupno Energodatino učešće na Infofestu 2017, koje je ocenjeno kao veoma uspešno, obeležilo je sticanje novih kontakata, ali i networking i druženje sa postojećim i potencijalnim korisnicima i klijentima iz Crne Gore i regiona.

Više informacija o konferenciji potražite na www.infofest.com

Energodata i ArcServe na ICT Security 2017 predstavili UDP, rešenje za back-up i recovery podataka

Na nedavno održanoj konferenciji ICT Security , Energodata je predstavila UDP by ArcServe, rešenje namenjeno bekapu i oporavku podataka nakon gubitka istih. Predavač je bio Tamas Jung, konsultant iz kompanije ArcServe.

Jedan od najčešćih razloga za gubitak podataka je ransomware napad, a svi smo bili svedoci toga šta je čuveni WannaCry nedavno uradio. Postoje samo dva načina da dodjete do svojih vrednih podataka, a to je da platite otmičaru (što nikako ne preporučujemo) ili da redovno bekapujete svoje podatke, tako da u momentu katastrofe imate rezervnu kopiju koju jednostavno vraćate.

Ovaj drugi način je svakako povoljniji za svaku kompaniju, a rešenje koje Energodata preporučuje jeste UDP, koje nam stiže iz kompanije ARCServe, čiji je Energodata zastupnik za teritoriju Srbije.

Arcserve je čuvar svih podataka jedne kompanije, bilo da se oni nalaze u cloud ili virtuelnom okruženju, ili su fizički u kompaniji. Takođe, obezbeđena je potpuna podrška i za Windows i za Linux okruženje, kao i za javni i za privatni cloud.

UDP se prilagođava i velikim kompanijama, ali i malim IT timovima koji su preopterećeni poslom.

UDP sprečava gubitak podataka zahvaljujući 24/7 real-time monitoringu servera i aplikacija i automatskom reagovanju na incidente i instant vraćanju sistema u potpuno funkcionalno stanje.

Za više informacija o UDP rešenju posetite energodata.rs ili arcserve.com

Energodata proširila saradnju s Poštom Crne Gore

Energodata je nedavno potpisala dva veoma značajna ugovora sa Poštom Crne Gore i tako učvrstila odnose koje sa ovom kompanijom neguje već punih 30 godina. Oba ugovora se odnose na informacioni sistem Šaltersko poslovanje poslovnih jedinica.

Prvi ugovor, potpisan u martu 2017. odnosi se na nadogradnju i implementaciju novih Business Inteligence (BI) izveštaja koji umnogome olakšavaju rad u aplikaciji i pomažu prilikom analize i donošenja poslovnih odluka vezanih za šaltersko poslovanje.

Ništa manje značajan je i Ugovor o održavanju aplikacije “Šalter2017”, potpisan u aprilu 2017. Ovaj ugovor podrazumeva godišnje održavanje i servis aplikacije na koju se oslanja celokupno šaltersko poslovanje Pošte Crne Gore.

Potpisivanje ovako značajnih dokumenata još jednom postavlja Energodatu na sam vrh implementatora IT rešenja namenjenih poštanskom poslovanju.

Energodata predstavila bankarska rešenja na Technobank 2017

Na nedavno održanoj konferenciji Technobank 2017, Energodata je predstavila svoja rešenja i proizvode namenjene bankarskom IT sektoru.

Pored već poznatih proizvoda namenjenih samouslužnom bankarstvu, Energodata je na štandu prikazala i proizvode iz domena kartičnog poslovanja. Ove proizvode Energodata  distribuira u partnerstvu sa kompanijom PlasticCard. PlasticCard je jedan od vodećih evropskih proizvođača bankarskih kartica i pratećih rešenja i aplikacija za ovu poslovnu nišu. Ovim partnerstvom Energodata upotpunjuje i zaokružuje paletu proizvoda namenjenih finansijskom sektoru i učvršćuje se u sam vrh ponude rešenja i servisa za banke i ostale finansijske institucije.

U oficijelnom delu konferencije, predstavnik Energodate, Marko Elazar,  je prikazao Energodatino rešenje OCRisc. OCRisc je namenjen automatizaciji provere finansijskog zdravlja klijenata banka i drugih davalaca kredita i finansijskih potpora klijentima. Uživo je demonstrirana sposobnost OCRisc aplikacije  da uštedi vreme službenicima koji vrše analizu finansijskih dokumenata klijenata. Možda najznačajnija prednost ovog rešenja jeste značajno umanjen procenat greške kod unosa podataka sa dokumenata i  jednostavnija analiza finansijskih dokumenata. Prezentacija je naišla na dobar odjek kod publike.

Tokom trajanja konferencije ostvarena su brojna poznanstva i održani sastanci sa predstavnicima bankarskog i finansijskog sektora.

Energodata i Asbis potpisali ugovor o strateškom partnerstvu

Energodata i IT distributer Asbis potpisali ugovor o strateškom partnerstvu, čime je Energodata postala partner A nivoa ove renomirane distributerske kompanije. Potpisivanje ugovora podrazumeva da će se u Energodatinoj ponudi naći sve iz bogate IT palete ovog distributera, po najpovoljnijim cenama i uslovima za sve Energodatine klijente, a posebno za kupce iz sistema Energoprojekt.

Da podsetimo, ASBIS Enterprises je jedan od vodećih distributera IT proizvoda na tržištima Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA) a na tržištu Srbije posluje već 18 godina. Među brendovima koje Asbis distribuira izdvajaju se Intel, AMD, Seagate, Western Digital, Samsung, Microsoft, Toshiba, Dell, Acer i mnogi drugi. Pored toga, Asbis je razvio i proizvodnju sopstvenih brendova iz domena IT-ja i potrošačke elektronike – Prestigio i Canyon.

Potpisivanjem ovog ugovora, Energodata je ojačala svoju poziciju na tržištu IT opreme i usluga i značajno proširila portfolio svojih prodajnih mogućnosti.